Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.6.2008, Pavel Boček, aktualita
Na serveru bit-tech.net se objevila sada detailních fotografií nového Radeonu HD 4850. Jak je vidět, karta oproti Radeonům HD 3850 nedoznala takřka žádných změn, mírně přepracován je pouze VRM. Obě karty - HD 4850 a HD 4870 - oficiálně přijdou...
alessela | 8.6.200810:19
AMD bude vykonejsi nez nVidia? To si nemyslim Time. :D
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 8.6.20089:24
" AMD má vlastní GPGPU program, ale jak již bylo řečeno, zřejmě byl pozastaven z nedostatku financí. Je však možné, že AMD na něm pracuje v tajnosti či počká na nové hry a vývoj obnoví za několik měsíců, až začne zase vydělávat­"

Kolik dává AMD na vývoj?
AMD Fusion a AMD Bulldozer je co?
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 8.6.200812:55
AMD Fusion a Bulldozer je něco naprosto jiného. To je minimálně v první fázi pouze integrace GPU k­/do CPU. GPGPU je nahrazení CPU grafickými kartami, přesněji řečeno využít karty jako koprocesoru pro náročné výpočty. Pro objasnění této problematiky doporučuji přečíst si článek o NVIDIA CUDA na diskusním fóru SHW a také projít si aktuality z doby, kdy to bylo minulý rok aktuální ­(přibližně přes léto­). Poté ­- ačkoli s R600 a dále má AMD velmi dobrou základnu ­- zřejmě práce ustala jelikož se o tom nikde nemluví. A že by AMD na tomto programu dělalo tajně je nepravděpodobné, nyní musí investovat do kritické oblasti vývoje ­- CPU.
Odpovědět0  0
Bespi | 8.6.200814:47
Ale, ale. Fusion je presne o tom. AMD Fusion je vice mene podobny projekt jako Intel Terascale.
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 8.6.200815:20
Prosím, nejdříve si o tom něco zjistěte, do té doby v této diskusi nebudu pokračovat. Možná někdy v budoucnu se bude jednat i o GPGPU projekt, ale nyní je to jen cesta k úspoře nákladů na výrobu notebookových platforem a také cesta k nižší spotřebě a většímu výkonu integrované grafické karty. Nebo mi chcete tvrdit, že na laptopu se budou zpracovávat náročné vědecké aplikace, kde se GPU využije jako koprocesor ? Pan Federmann, očividně ne zcela znalý problému, tu zase rozjíždí flame a Vy ho ještě podporujete. TeraScale je něco zhola jiného, něco, co jen okrajově využívá myšlenky Fusionu pro vytvoření vysoce specializovaného a paralelizovaného čipu, není to ale jen o tom, jedná se o kompletní úzce specifikovanou platformu pro supercomputing. Více informacích na stránkách Intelu. Zřejmě byl myšlen projekt Larabee, jehož odnoží je právě TeraScale, cílen ale bude primárně tam, kam Fusion ­- laptopy, levné sestavy s nízkou spotřebou.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 8.6.200815:21
"AMD Fusion a Bulldozer je něco naprosto jiného. To je minimálně v první fázi pouze integrace GPU k­/do CPU. GPGPU je nahrazení CPU grafickými kartami, ... ­"

Ono je to celé trochu jinak. Říká vám něco dvacet let starý projekt zvaný MediaGX a procesor Cyrix M2, nebo téměř deset let starý, projekt Intelu z roku 2000 „Timna“, zde se jednalo i integraci grafického jádra a mnohé další.

AMD je dnes naprosto někde jinde, zeptám se jinak ­"Víte co je APU a GPU?­" a jaký je v tom rozdíl, pak zjistíte, že komunikace CPU a GPU je základem současného vývoje zvyšování výkonnosti procesorů AMD, nejdříve jako externí karty ­"Superior High­-End, serie AMD ATI FireGL™­", ale později již jako součást CPU a nebavím se o grafické kartě jako grafické kartě, ale o GPU podílejícího se na práci CPU.

Většinou se pisálkům tyto pojmy značně pletou a vymýšlí nesmysly, které končí u integrace GPU ­(grafické karty­)...
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 8.6.200816:31
V původním významu Arithmethic Processing Unit, nyní zde tak AMD označuje svoje vícejádrové čipy kombinující kromě x86 jader i další jádra na jednom kusu křemíku. Jenže to není GPGPU v současném pojetí, to je prostě využívání těchto dalších jader jakožto koprocesorů přímo na úrovni CPU. V aktualitě je ovšem zmíněno GPGPU, tedy projekty podobné NVIDIA CUDA.
Pokud chcete hovořit o Fusionu, tak opakuji, v současném pojetí je to je integrace GPU do pouzdra s CPU. Primární určení je pro laptopy, tady rozhodně žádné využívání GPU jako koprocesoru nenastane ;­-­) Tady je to přesně naopak, zvýší se výkon integrované grafiky při současném snížení spotřeby. Více informací na http:­/­/arstechnica.com­/news.ars­/post­/20061119­-8250.html.
Projekty, o kterých mluvíte, jsou hlavně specializované čipy pro superpočítače, kde se namísto zvyšování počtu x86 jader přidají specializovaná jádra lépe uzpůsobená pro fyzikální a podobné výpočty. To se časem dostane do oblasti serverů a v budoucnu i do osobních počítačů, ale je to opravdu hudba budoucnosti.
Váš problém je, že montujete Larabee a TeraScale dohromady a to samé děláte s AMD Fusion a jeho APU. Samozřejmě, Fusion­/Larabee je základ, ze kterého se vyjde, ale nemůžete říct, že Larabee a TeraScale ­(resp. jeho část s vývojem paralelizovaných čipů­) je to samé. Jedno je prostě oblast laptopů a levných stolních PC, kde chceme jednoduše řečeno co nejvíce věcí nacpat do jednoho čipu a ušetřit elektřinu i výrobní náklady, a to druhé jsou masivně paralelizované čipy, obsahující kromě x86 i specializovaná jádra, ale s naprosto jiným určením než Fusion a Larabee.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 8.6.200817:33
Když nestaší argumenty, pomůže klávesa DEL.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 17.6.200815:10
"Pokud chcete hovořit o Fusionu, tak opakuji, v současném pojetí je to je integrace GPU do pouzdra s CPU."
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.